Foto: Mathias Lindholm/Sveriges Radio

Kungsbacka först ut med unga arrangörer

Kungsbacka går i täten i Halland med att utbilda ungdomar i att arrangera kulturevenemang från ax till limpa. Arvsfonden ger drygt 600 000 kronor till detta.

– Det ska utgå från ungdomarnas eget intresse. De ska själva komma på olika arrangemang som de vill göra, och i samband med det lära sig nästan ett yrke: att arrangera olika former av kulturarrangemang, säger Mats Eriksson som är projektledare.

– Vi har fördelen att kunna samverka mellan skola, kultur och fritid och använda samma arrangörsutbildningskanaler till flera delar av den kommunala verksamheten.

Det är Arvsfonden som beslutat att ge drygt 600 000 kronor till den första etappen – den i Kungsbacka – av kulturprojektet Ungt arrangörskap. Sedan är det tänkt att fler kommuner i Halland ska haka på i en regional samverkan som ska höja kvaliteten jämfört med om varje kommun hade arbetat med ungdomarna på egen hand.

Det är ungdomar från 13 till 25 år som får lära sig allt om vad det innebär att arrangera ett kulturevenemang: budget, tillstånd, avtal med medverkande och så vidare. Det sker både inom gymnasieskolan och i en grupp på fritiden.

– Det blir deras uppgift att till exempel ta fram två arrangemang på våren och två på hösten som de tror kan fungera för den unga målgruppen i Kungsbacka, säger Per Hemberg som leder fritidsgruppen.

Men när man är så här pass ung, klarar man av att driva på ett arranemang från början till slut?

– Ja det tror jag absolut. Vi kommer att ha alla möjliga olika storlekar på arrangemang som de kan arbeta med, säger Per Hemberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista