Dorothea Nilsson (M) är fritidspolitiker och egenföretagare i Hylte kommun. Foto: Sveriges Radio

Halländska kommuner mot nytt politikeravtal - Hylte haltar efter

2:52 min

Det kommer att bli tuffare krav för före detta politiker här i Halland att få ersättning. Samtliga av länets kommuner, utom Hylte, har kommit en bra bit mot en förändring som stramar åt den tidigare kritiserade pensionen för kommunråd. I Hylte har man precis lyft frågan.

Samtliga halländska kommuner, utom Hylte kommun, ämnar att följa Sveriges kommuner och landstings nya rekommendationer kring pensionsavtal för före detta kommunråd eller andra högt uppsatta politiker. Hylte kommun ska först utreda vad ett eventuellt byte kan innebära. Det arbetet har precis startat.

– Jag tycker att det är lite för sent, säger Dorothea Nilsson som kommer från Unnaryd och är egenföretagare och fritidspolitiker för moderaterna i Hylte kommun.

– Jag sitter med i kommunfullmäktige, jag är ledamot i Barn- och utbildningsnämnden, jag sitter med i kommunstyrelsen som suppleant och jag är även suppleant i omsorgsnämnden och patientnämnden, fortsätter hon.

Hon skulle alltså inte om hon väljer att sluta med politiken vara aktuell för varken det gamla politikerpensionsavtalet som kommunen har eller Sveriges kommuner och landstings (SKL) nya rekommendationer eftersom hon inte sysslar med politik 40 procent eller mer. Men går drömmarna i lås och hon blir heltidspolitiker så tycker hon att det är viktigt att hon får veta vad som gäller. 

– Jag måste ju veta vad jag ger mig in i. Och då är det ju först och främst partiet, politiken, som ska informera vilka villkor som finns, sen är det också arbetsgivarens skyldighet att påtala att så och så ser det ut med det här avtalet och så och så ser det ut i framtiden för dig.

För några år sen kom stark kritik mot att kommunråd som slutar kan få särskild politikerpension flera år bland annat utan krav på att söka jobb. För att strama åt det kom SKL med nya rekommendationer i höstas.

Berörda politiker ska få rätt till ett omställningsstöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år för att underlätta övergången till ett vanligt jobb när den politiska karriären är över.

De får samtidigt rätt till aktiva omställningsinsatser till exempel utbildning, och förutsätts vara aktiva och söka jobb till skillnad mot avtalen tidigare.

– Vi måste först reda ut vad det skulle innebära för oss, säger Patrik Roos som är löne- och systemkonsult i Hylte kommun och berättar att det troligtvis kommer att fatta ett beslut i höst.

Samtliga kommuner här i Halland, utom Hylte, har planer på att införa den här nya modellen - men ingen har fattat beslut än. Och i Hylte, där har man pratat om att utreda vad det nya omställningsstödet eventuell skulle innebära.

Hur kommer det sig att man inte har utrett det här tidigare?

– Frågan aktualiserades i och med att min kollega var med på ett webbseminarium som SKL arrangerade för någon månad sen, sen har det kommit lite från politikens håll också. Just nu vet vi inte vem som kommer att reda ut det, vi vet bara att någon kommer att reda ut vad omställningsavtalet kommer att innebära för oss om vi väljer att anta det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista