1 av 2
Vintergäck och snödroppar på kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Nu är det officiellt vår i Götaland. Foto: Erika Oldberg /TT
2 av 2

Ovanligt tidig vår i år

Våren har kommit tidigt i år. Enligt SMHI är den på vissa ställen upp till fem veckor för tidig. När det gäller fågellivet är våren extremt tidig i år, säger Sveriges Ornitologiska förening.

I södra Sverige har våren kommit. Åtminstone den meterologiska våren, då dygnsmedeltemperaturen legat över nollan sju dagar i rad. Linnea Rehn är meteorolog på SMHI.

– I stora delar av Götaland är det vår enligt normal tidtabell. Men på vissa ställen som i Skaraborg, Östergötland och i inre Småland är våren fyra-fem veckor tidigare är normalt. Vi har också vårtemperaturer i Svealand och upp längst Norrlandskusten för tillfället. Senast våren kom så här tidigt var 2008, säger Linnea Rehn.

Vårtecknen syns inte bara på termometern. Även på himlen ser man att våren har kommit snabbt i år. Anders Wirdheim är informationsansvarig på Sveriges Onritologiska förening.

– När det gäller fågellivet så är våren extremt tidig i år. Under den senaste veckan har det kommit ett kraftigt inflöde av de allra tidigaste vårfåglarna. Det har redan setts ett stort antal tranor, vilket är något vi inte är vana vid, vid den här tiden säger han.

Anders Wirdheim tror att det beror på en kombination av milt väder men också att vissa av flyttfåglarna anpassat sig till tidigare vårar.

– Det har kommit in mycket sånglärkor, gravänder, tofsvipor, strandskator. Alla de här arterna är normalt sett tidiga, men i år har de kommit redan nu. I vanliga fall brukar de komma i mars månad.

Man kan också höra att våren är på gång menar Anders Wirdheim.
– Sticker man nästan utanför dörren hör man många fåglar som kvittrar och sjunger. Man kan nästan säga att de har vårkänslor. Nu är börjar det närma sig parningstider, då låter det mycket om fåglarna.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Han menar att våren är ett par veckor tidigare i år om man jämför med de senaste tio åren. Redan nu har det dykt upp blommor på marken.

– De första vilda blommorna som dykt upp är tussilago och blåsippa. De börjar precis komma upp nu i Götaland och i södra Sveland. Sedan har det ju setts odlade blommor som snödroppar och vintergäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista