1 av 2
Julia Essell är 14 år gammal och har tröttnat på dataspelsvärldens könsroller. Foto: TT/Privat
2 av 2
Julia Essell är 14 år gammal och har tröttnat på dataspelsvärldens könsroller. Foto: Privat

Julia Essell, 14, om datorspel: Stinker sexism

4:41 min

14-åriga Julia Essell från Kungsbacka tröttnade på stereotyperna i datorspelsvärlden. Hennes debattartikel i Aftonbladet är en av måndagens mest spridda.

– Bara för att jag är tjej vill inte jag se liten och fjantig ut, säger Julia i en intervju med Puls.

"Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Vill du inte att din pojkvän ska glo på kvinnokroppar varje gång han loggar in på datorn? Spelkulturens svar i dag är, sorgligt nog: ge upp."

Så inleds den debattartikel som 14-åriga Julia Essell skriver. Hon är kritisk till hur kvinnor och män framställs i datorspel.

"Vill vi ha jämställdhet i framtiden, måste vi ha jämställdhet i spelvärlden, där framtidens vuxna växer upp", skriver Julia och konstaterar lite längre ner i texten.

"Sexismen växer fram, kryper ut ur spelkonsolen och in i din hjärna. Spel där kvinnor framställs som svaga, sexiga slagpåsar kan sätta i gång något i de miljoner ungdomarna som spelar slut på sin fritid."

Artikeln är delad flera tusen gånger.

Julia Essell intervjuas av programmet Puls i P4 Halland. Har du någon fråga till henne? Ställ den här nedanför.

Om du vill läsa hela debattartikeln i Aftonbladet klicka här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista