Thomas Jönsson. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio.

Laholm stramar åt avtal för expolitiker

"Vi ska inte kunna bli beskyllda för att sitta och bereda egna förmåner"
1:42 min

På tisdagskvällen fattar Laholms kommun beslut om nya skärpta avtal för politiker som lämnar sina uppdrag. Kommunen kommer som första kommun i länet troligtvis säga ja till Sveriges kommuner och landstings nya åtstramade rekommendationer för politikerpensioner.

På tisdagskvällen väntas kommunfullmäktige i Laholm rösta igenom liggande förslag till beslut som säger att Laholms kommun kommer att strama åt avtalen om politikerpensionerna allt enligt SKLs rekommendationer. Det kommer då att gälla nyvalda kommande politiker som väljer att avsluta den politiska karriären.

I och med beslutet är kommunen först ut i länet och bland de första kommunerna i landet att fatta detta beslut.

– Vi har haft en tradition att försöka bereda den frågan hösten innan val, så sett ur Laholmsperspektiv är vi lite sena, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Jönsson.    

– Vi tycker att det är viktigt att vi egentligen beslutar innan vi lägger listor och sånt sa inte vi inte ska kunna bli beskyllda för att sitta och bereda egna förmåner så att säga, säger han.

Det nya så kallade omställningsstödet kan i korta drag sägas strama åt det tidigare avtalet där man som tidigare förtroendevald, aktiv 40 procent eller mer och 50 år eller äldre med några år bakom sig som politiker kunde få ut pension utan krav på att söka jobb fram till 65 år.

Det nya avtalet ger istället politikern ett stöd under max tre år efter att den politiska karriären är över, dessutom ställs det krav på aktivt jobbsökande.

Ett nytt avtal man alltså vill anta så snart som möjligt i Laholm för att på så sätt minska risken för jäv.

– Det kan ju bli det att enskilda politiker hamnar i diskussionen om egenvinnande och då måste man ju anmäla jäv. Vi är ju några som idag sitter med ett gällande pensionsavtal som inte kan delta i beslutet i kväll, säger Thomas Jönsson moderat och ordförande för kommunstyrelsen i Laholms kommun.

Samira Othman
samira.othman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".