Härifrån kan man kasta sin mobil. Foto: Arkiv/Sveriges Radio
Publiknätverket

Varför vill man kasta mobil från bro?

6:32 min

Är man knasig om man känner att man vill kasta mobil eller nycklar i vattnet när man går över en bro? Publikredaktören reder ut saken.

”Fråga Per” är programpunkten som behandlar dom viktigaste frågorna som hallänningar går och klurar på. Denna veckan kom ett brev från Anna Andersson i Varberg:

”När jag går över en bro vill jag kasta i antingen mobilen, väskan eller mig själv. Vad är det för fel på mig?”

Och flera personer hörde av sig på Facebook och berättade om liknande tankar. Så vi kontaktade beteendevetare Kristina Widmark, som jobbar på KBT i Halland.

– Så kan jag också tänka ibland när jag står på höga höjder - ”tänk om jag hoppar”. Men steget till att göra det är långt. Att ha en tanke är inte samma sak som att köpa den, säger hon och fortsätter:
– Tänk om-tankarna handlar ofta om att vi behöver ha kontroll på det vi gör. Och man ska välkomna tankarna som tankar. Det som kan bli jobbigt är när vi försöker stoppa dom.

– Det är hjälpsamt att skilja ut vad som är en ren och skär uppmaning och vad som faktiskt är en del i själva tankeapparaten, säger Kristina Widmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista