Flagga med sverigedemokraternas logotype. Foto: Janerik Henriksson/TT.

SD:s årsmöte röstade bort styrelsen

3:01 min

På Sverigedemokraternas årsmöte i Kungsbacka dök nya medlemmar upp och röstade fram en helt ny styrelse, skriver tidningen Norra Halland.

Förslaget var att Thord Brynielsson skulle fortsätta som ordförande. Men enligt tidningen Norra Halland dök plötsligt nya medlemmar och röstade igenom en ny styrelse.

Den före detta ordföranden Thord Brynielsson ingår inte ens i den nya styrelsen.

– En ny styrelse har valts där jag inte ingår, konstaterar Thord Brynielsson när han intervjuas av P4 Halland, men vill i övrigt inte kommentera mötet.

De källor som tidningen Norra Halland pratade med beskriver det hela som "en kupp". Medlemmar som tidningen har intervjuat menar att det plötsligt dök upp 20 nya personer på mötet som såg ut att tillhöra ett mc-gäng eller raggargäng.

Uppgifterna har dock kritiserats av personer som säger att de var på mötet.

Under tisdagseftermiddagen fick P4 Halland ett mejl från en person som menar att det rör sig om en påhittad story. Han säger att har inte har befunnit sig nära vare sig motorcyklar eller raggarbilar mer än när han som 15-åring hade moppe.

Uppgifterna är helt fel, skriver en annan person som tagit kontakt med P4 Halland.

Ny ordförande är James Kujanssu. P4 Halland har försökt att få tag på den nya ordföranden som inte har kunnat ge någon intervju.

Exakt hur det gick till på mötet är fortfarande väldigt oklart. En källa till tidningen Norra Halland säger:

"På årsmötena brukar det vara mellan 12 till 15 personer. Plötsligt dök det upp 20 personer som aldrig deltagit tidigare, ett mc-gäng eller en raggarklubb. De valde bort hela styrelsen, tillsatt sig själva och har nu kontroll över valfonden som ligger på flera hundra tusen kronor."

Kritiken riktas mot Maya Markiewicz, vice ordförande, som anklagas för att ha sparkat styrelsen med hjälp av ett knuttegäng i skinnvästar med döskallar på.

– Röstkupp och mc-knuttar. Det var ju spännande, jag kan inte annat än att skratta. Vi var 32 stycken som hade röstlängd, och sen var det fyra personer som blev bortvalda. Det var noga genomtänkt och genomarbetat av medlemmarna, säger hon till Norra Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista