Lena Sommestad blir ny landshövding i Halland. Foto: Johans Davidsson/Sveriges Radio

Lena Sommestad – ny landshövding i Halland

5:09 min

Hon var egentligen inställd på Jämtland, men nu är det klart att Lena Sommestad (S) blir ny landshövding i Halland.

Regeringen har beslutat att utse nya landshövdingar i Jämtlands och Hallands län. Lena Sommestad (S) som nyss utsett som landshövding i Jämtland blir istället landshövding i Halland.

Anledningen är att Jöran Hägglund hellre ville bli landshövding i Jämtland. Jöran Hägglund som tidigare var statssekreterare åt förra C-ledaren Maud Olofsson och även har varit partisekreterare i Centern.

– Frågan från regeringen kom som en stor överraskning. Jag har med glädje planerat för uppdraget som landshövding i Jämtland och känt mig varmt välkomnad dit. Det var ett svårt beslut att säga ja till att bli landshövding i ett annat län, men som situationen har utvecklats vill jag inte stå i vägen för den helhetslösning som regeringen önskar, säger Lena Sommestad i ett pressmeddelande.

  • Lena Sommestad är riksdagsledamot med uppdrag i riksbanksfullmäktige och konstitutionsutskottet.

  • Hon var miljöminister mellan åren 2002-2006.

  • Under 2007-2011 var hon vd för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

  • Lena Sommestad är professor i ekonomisk historia.

  • 1998-2002 var hon vd för Institutet för framtidsstudier.

  • Under 2011-2013 var hon ordförande för Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund.

  • Lena Sommestad är född i Uppsala 1957. För tre veckor sedan utsågs hon av regeringen att bli landshövding i Jämtland, men i och med förändringen tillträder hon i stället den 1 april sitt uppdrag som landshövding i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista