Deltagare på SFI, Svenska för invandrare, i Hylte. Foto: Sveriges Radio

Det extra bidraget på SFI försvinner till sommaren

1:43 min

Elever som läser svenska för invandrare, SFI, och som tidigare har fått en extra peng, en så kallad bonus, kommer inte att kunna få det i fortsättningen.

Från och med den 1 juli i år kommer den att tas bort efter ett beslut från regeringen.

– Jag tycker att bonusen är bra eftersom den höjer mitt självförtroende och den gör att man arbetar hårdare, säger Houssam Ali som kom från Syrien för några månader sedan.

Houssam Ali flydde från kriget i hemlandet Syrien för några månader sedan. Han är redan utbildad och har arbetat i många år som fysikterapeut på olika sjukhus i sitt hemland.

Han har flera år av högskolestudier bakom sig. När han kom till Sverige fick han börja studera svenska för invandrare (SFI.) Han är nöjd med sin utbildning på Lernia i Halmstad och tycker att bonusen är bra. Som många av hans klasskamrater har han ett mål och vill klara sina studier innan den 1 Juli, för då försvinner bonusen, som tidigare fungerat som en extra peng för de som klarat SFI under ett år.

Orsaken är att bonusen, som tidigare kunnat gå upp till 12 000 kronor, anses ha slagit fel enligt regeringen, och enbart gynnat de som redan har lång utbildningsbakgrund bakom sig.

– Om det nu är så att elever har kännt sig stressade över den här tiden, att de ska klara sig på ett år, så hoppas jag att de eleverna ska känna mindre stress nu, säger Helen som är lärare på SFI i Halmstad.

Förra året delades ut mellan 30- och 40 bonusar i Halmstad och Annelie Thilen De Spinola, som är SFI handläggare tycker det är bra att bonusen nu tas bort eftersom hon tycker att den varit orättvis.

– Vad vi har märkt är att framförallt studieväg tre, de högutbildade som har fått bonus, de har gagnat dem eftersom de ändå hade klarat SFI på ett år oavsett, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista