Foto: Hasse Holmberg/TT

Syrebrist problem för havskräftan

1:10 min

Havskräftan längs Västkusten är hotad, säger forskare från Göteborgs universitet som just nu håller på ett experiment och tittar närmare på kräftans framtid.

– Läget är nästan värre i Halland om man ser hur det är idag eftersom man har större problem med syrebrist, och det är något som påverkar kräftorna redan idag, säger Anna Sara Krång som leder försöken i Fiskebäckskil.

Just nu är det ett gäng forskare som undersöker havskräftans framtid. Experimentet har varit igång sedan i november i fjol,och går ut på att titta närmare på vad som händer när ett hundratal kräftor utsätts för syrebrist, försurat vatten och tungmetallen mangan, och det har tidigare visat sig att det är koldioxidutsläppet som påverkar hur våra kräftor mår.

En annan konsekvens är att kräftorna får sämre immunförsvar när de får i sig metallen mangan, detta leder till att de kan utveckla vissa beteendeförändringar, vilket på lång sikt kan påverka fiskenäringen.

– Vi vill dels belysa hur havskräftan kommer att påverkas, men vi hoppas att resultaten kan annvändas för andra djur som lever i havet. Tanken är att få en större bild på vad vi kan förvänta oss för effekter i framtiden, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista