Bertil Johansson, ordförande för Laholmspartiet, fick på kommunfullmäktige på tisdagen stöd för sitt förslag att helt och hållet slopa det ekonomiska stödet för expolitiker. Ett förslag som förlorade mot SKL:s rekommendation. Foto: Sveriges Radio

Nu får politikerna sämre pensioner

1:46 min

Kommunfullmäktige i Laholm röstade på tisdagskvällen igenom förslaget om att strama åt avtalen för politiker som inte längre har förtroendeuppdrag kommunen.

Ska politiker få sämre pension? Eller ska de inte alls få pension? Tyck till här!

De tidigare generösa politikerpensionerna gäller alltså inte kommande kommunråd i Laholm. Fullmäktige var efter debatt överens, men flera partier ville gå ännu längre och helt och hållet slopa det ekonomiska stödet för avgångna politiker.

Bertil Johansson från Laholmspartiet la fram ett eget förslag.

– Jag vill inte ha nåt system för någon. Vi politiker ska underkasta oss samma regler som alla andra, det vara rättvist, säger Laholmspartiets ordförande Bertil Johansson.

I höstas kom Sveriges kommuner och landsting med nya rekommendationer som ska strama åt de nuvarande generösa pensionerna för före detta kommunråd eller andra högt uppsatta politiker.

Det här nya så kallade omställningsstödet ger den aktuella politikern ett stöd under max tre år efter att den politiska karriären är över. Dessutom ställs det krav på aktivt jobbsökande. Det förra avtalet innebär att politikern, kommunråd som sitter just nu, utan krav på att söka jobb kan få ut pension från 50 år till och med 65 förutsatt att han eller hon jobbat över 12 år i mer än 40 procent.

Men den här åtstramningen räckte inte för Bertil Johansson, och inte heller för Sverigedemokraterna och Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) som röstade för Laholmspartiets förslag att helt och hållet slopa pensionerna.

– Vi har ett system i samhället med pension och a-kassa. Det ska gälla och inget annat, säger Laholmspartiets Bertil Johansson.

Även Miljöpartiet var inne på samma spår, men röstade för det liggande förslaget med SKL:s rekommendation. Lena Angviken är en av miljöpartisterna i fullmäktige.

– Vi hade velat se något som liknar de förutsättningar som är för folk i allmänhet, men det är inte så lätt att ta fram ett utarbetat förslag. Det mäktar inte vi med, säger hon och tillägger att det ändå är bra att det har blivit en åtstramning trots att de nya avtalen fortfarande är för generösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista