Foto: TT
Publiknätverket

Ska vi höja skatten på onyttig mat?

Dietist: "Vi är lite korkade"
5:12 min

Den ökande fetman i Sverige är en tickande hälsobomb. Förutom att orsaka lidande kostar den samhället mångmiljardbelopp varje år, skriver TT.

Ökningen av fetma och övervikt är en global trend, och Sverige är inget undantag. Nästan hälften av alla svenskar är i dag feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten.

– Trots att Sverige infört punktskatter i en mängd andra sammanhang har man bestämt sig för att inte göra det här. Att politikerna är så flata i de här sammanhangen är oförståeligt, säger Claude Marcus professor vid Karolinska institutet, till TT.

Anders Pettersson skriver på P4 Hallands Facebook att lösningen på problemet är ransonering.
– Alla medborgare väger in sig hos lämplig myndighet och får små kuponger baserat på deras vikt. Mindre smör och godis åt de överviktiga.

Lite mindre ironi finns det i Joakim Billings inlägg i debatten.
– Klockrent, lika självklart som tobak och alkoholskatt. Viktigt att pengarna öronmärks till vård, skriver han på Twitter.

Hanna Bergendal är legitimerad dietist på Varbergs kurort. Hon gillar förslaget om skatt på onyttiga livsmedel.
– Jag tycker det hade varit jättebra, för vi är långsamma och sega i Sverige. Många andra länder har redan inför det, Danmark till exempel, säger hon.
– Vi är lite korkade när vi handlar och går på butikernas lätta fintar att vi ska plocka med oss det onyttiga på vägen ut. Vi blir nog mindre benägna om det är dyrare. Billigare frukt och grönsaker och dyrare socker vore bra.

Håller du med? Kommentera gärna artikeln!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".