1 av 2
New Crops är Kristofer Lernstens soloprojekt. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Kristofer på besök i P4 Morgon. Martin Bäcklin (i bakgrunden) från bandet King Melodies kompade på gitarr och körade. Foto: Henrik Martinell

New Crops flirtar med 1980-talet

9:36 min

När Varbergs-bandet Animasola lades på is fortsatte gruppens sångare Kristofer Lernsten skriva musik som soloartisten New Crops.

Hans första album, som heter "Knack for burning bridges", kommer ut nu till våren och är starkt influerad av musik från 1980-talet.

– Det är ju den musiken jag har spelat ända sedan jag var ung. Det började ganska mycket med U2 och arenarocken, säger Kristofer Lernsten. Jag har alltid älskat det mesta från 80-talet så det kommer sig naturligt att det blir den genren.

Kristofer är sedan länge sångare i indiebandet Animasola från Varberg. Ett band som för några år sedan utnämndes till "Bästa osignade band" av tidningen Göteborgsposten, men som nu ligger på is tillsvidare. 

– Nej vi har inte gjort någonting på ett par år, det har legat på is och inte hänt någonting på ett tag. Och så kände jag att jag vill göra någonting och tänkte då gör jag en platta själv, säger han.

– Det var ju mest för att sätta upp ett mål och för att ha något att göra. Jag hade ju kunnat sitta och skriva låtar utan att veta var jag ska ta vägen, men så kände jag att jag kan ju spela in en platta så har jag någonting att jobba med. Jag gör ett x antal låtar och går in i studion, säger Kristofer Lernsten.

En av anledningarna till att Animasola nu ligger i dvala var att det tog bandmedlemmarna emot att behöva marknadsföra gruppen och tvingas "sälja sig själva" för att sälja skivor och boka spelningar.

Kristofer menar att de alltid har varit ett band som hellre låter andra säga att de är bra, än att gå runt och själva säga :"Vi är jättebra lyssna på detta!" Och som soloartist finns de här tankarna kvar hos Kristofer:

– Jag vill nå ut, men samtidigt vill jag inte sälja mig själv för mycket, säger Kristofer.

– Jag har alltid beundrat karriärer som har byggts upp långsamt och där fanskaran har växt och artisten aldrig tappat sin personlighet, säger han. Men det är ju väldigt svårt att få en sån karriär kan jag känna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista