Foto: Magnus Hagström/SR Halland

Extra pengar till Varbergs lärare

1:07 min

Varbergs kommun satsar extra pengar på lärarna i skolan. Under det här året kommer de att få nästan fem miljoner kronor extra för att på så sätt få upp lönerna lokalt.

– Hela tanken är att höja statusen för lärarna och säkerställa att vi kan rekrytera väldigt bra lärare även i framtiden. Syftet är också  att öka kunskapsresultaten i skolan, säger Jörgen Warborn (M) som är kommunstyrelsens ordförande

För tredje året satsar nu Varbergs kommun extra pengar för att få upp lärarlönerna.

Enligt lärarnas riksförbund låg Varbergslärarnas löner enligt den senaste statistiken vilket är från 2012 jämförelsevis ganska lågt. Här i Halland hade både lärare i Laholm, Kungsbacka och Halmstad högre löner än de i Varberg.

Och Sten Hagberg som är distriktsordförande för förbundet säger att det behövs mycket för att höja statusen på läraryrket men att den här extrasatsningen som kommunen gör så klart hjälper till.

Har ni sett några resultat?

– Ja, vi ser att kunskapsresultaten har ökat. Sen vet vi inte om vi direkt kan relatera det till de höjda lönerna, vi gör ju flera olika insatser för att förbättra kunskapsresultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista