1 av 2
Fantasiskt roligt, tycker Maria Abrahamsson. foto: Göran Frost/SR Halland
2 av 2
Maria Abrahamsson utanför sin salong i Halmstad. foto: Göran Frost/SR Halland

Kommunen får inte göra klipp på frisörer

3:03 min

Länsstyrelsen håller fast vid sin linje och tycker att Halmstad kommun begär ut oskäliga tillsynsavgifter från frisörsalonger.

Om det är det fler frisörer som delar på en salong så måste miljö- och hälsoskyddskontrollen ta hänsyn till det enligt länstyrelsen.

Sammalagt 12 frisörer får sin kostnad är halverad. En av dessa är Maria Abrahamsson på Salong Frisryen i Halmstad.

– Det var en positiv överraskning. Det betyder ganska mycket att vi faktiskt får rätt, att de har tagit fel avgift, säger Maria Abrahamsson.

Och de höga kostnaderna har upprört många frisörer. Med plakat samlades ett 30-tal frisörer utanför rådhuset och protesterade mot tillsynsavgifterna. Så här lät det i september förra året.

– Vi känner oss alla utsatta för ett övertramp. Det är ju helt fel att ta betalt fyra gånger för ett och samma jobb, som miljöinspektörerna gjort. Det är bluffakturor vi fått! sade Alexandra Olsen, talesperson för frisörerna i Halmstad.

Centrum för rättvisa har stött Alexandra Olsen, och nu hennes tre kollegor på salong Vild & vacker. Clarence Crawfoord är jurist och chef:

– Vi har granskat mer än 30 kommuner och det är faktiskt ingenstans det blir luftfakturor som sticker ut på det här sättet annat än i Halland och Halmstad

Halmstad kommun har ansett att varje företagare i en salong skall betala för inspektionen. Lars Püss, moderat ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden anser inte att Länsstyrelsens nya beslut ändrar något. Avgörande blir vad Mark- och miljödomstolen dömer i fallet Alexandra Olsen:

– Vi tror fortfarande att vi har gjort rätt. Blir det motbevisat och domstolen säger annorlunda, ja då är det det vi får rätta oss efter, säger Lars Püss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista