Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Surfplattor istället för skrivböcker

1:39 min

Användningen av surfplattor i undervisningen ökar i kommunala skolorna i Halmstad.

Det skriver barn och ungdomsförvaltningen i sin verksamhetsberättelse.  Kicki Andersson är lärare på Fyllingeskolan och ska inom kort börja använda surfplattor i sin undervisning för första gången.

– Ja lite skräckblandad förtjusning finns såklart. Det ska bli jättekul att sätta steget in efterssom jag inte är van användare själv så funderar jag på vilket som är det bästa sättet att lägga upp lektionen på. Ipaden ska inte bara bli en apparat som man skriver på istället för penna och papper.

Sedan 2011 har det blivit över tretusen nya surfplattor som aktivt används på lektionerna i de kommunala grundskolorna i Halmstad. Det är skolorna själva som köper in dem för de pengar som man får av kommunen varje år. Skolorna arbetar med en så kallad "en till en"lösning som betyder att alla elever ska ha en egen surfplatta. En satsning som bland annat Söndrumsskolan gjort Och som görs även på Fyllingeskolan Men KiKi Andersson tycker att det kan finnas risker med det.

– Jag kanske är lite gammaldags men jag tycker att det finns en vinst i att vi tittar på en skärm tillsammans för att jag ser ju att det händer andra saker då alla har en egen surfplatta. Eleverna är skickliga på att snabbt byta sidor på ipaden när de märker att en vuxen närmar sig.

Kristina Karlén är en annan lärare på Fyllingeskolan som jobbar med tekniken i sin undervisning varje dag och såhär tycker hon om att elever kan göra andra saker på sin surfplatta än vad de egentligen ska.

– Det händer såklart. Då får man försöka få dem att inse varför de är i skolan och vad vi håller på med här. Satt inte du och tittade ut genom fönstret ndå du gick i skolan? Nu tar man fram sin ipad och förr såg man ut genom fönstret så  att bli distraherad är inget nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista