1 av 5
Tofsvipan – ett vårtecken för fågelskådarna. Foto: Pawel Flato/TT
2 av 5
Koltrastarna är ett av fågelskådarnas vårtecken. Foto: Hasse Holmberg/TT
3 av 5
Även sångsvanar är ett tidigt vårtecken. Foto: Sergei Grits/TT
4 av 5
Fågelskådarna på Getterön i Varberg har redan börjat se vårtecken. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
5 av 5
Fågelskådarna på Getterön i Varberg har redan börjat se vårtecken. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Våren är här – och det är fåglarna också!

"Faktiskt fortfarande bara februari"
1:39 min

Flera veckor tidigare än normalt och mer än en månad tidigare än förra årets kalla vårvinter. Nu är koltrastar, tofsvipor och sångsvanar här.

– Jämför man med förra våren är den en och en halv månad tidigare för då kom den väldigt sent. Då kom vinter nummer två vid den här tiden, säger Mikael Nord, fågelskådare som arbetar vid Naturum på Getterön i Varbergs kommun.

I morse kunde fågelskådarna se en hel del nyanlända koltrastar som egentligen inte brukar komma förrän i mitten på mars. Förra året kom de inte förrän i april.

– Det är också en flyttfågel, fast många stannar kvar. Och de brukar komma förrän i mitten på mars, de här mängderna av koltraster. Förra året kom de inte förrän i april. Men nu är det ett par veckor tidigare än vad det brukar vara, säger Mikael Nord.

Hur ser man om det är en koltrast som har varit här hela vintern eller om den har kommit hit nu?

– På vintern är det normalt sett ganska tomt med koltrastar. De finns i trädgårdar lite här och där, men som i dag var det mycket koltrastar precis vid kustbandet, och det är typiskt såna som har kommit in nu i natt, säger fågelskådaren Mikael Nord.

Flera fåglar har kommit flera veckor tidigare än vanligt.

– Tofsvipor, det var ett par hundra som var här på morgonen. Det är mycket gravänder. Den första bläsandsflocken har dykt upp här i dag, en 40-50 stycken. Snätteränder och mycket sånglärkor, säger fågelskådaren Mikael Nord.

Och i går såg fågelskådarna en flock med sångsvanar. De brukar i regel inte dyka upp förrän i mars-april.

– Det är faktiskt fortfarande bara februari, säger Mikael Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".