Flagga med sverigedemokraternas logotype. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Markiewicz: Rykte om SD-möte är "taget ur luften"

Vice ordföranden: "Helt enligt stadgarna"
0:49 min

Nu uttalar sig Sverigedemokraternas nya styrelse i Kungsbacka efter ryktena om en kupp på årsmötet häromdagen.

Den nya ordförande behöver mer tid innan han uttalar sig, säger vice ordförande Maya Markiewicz. Angående den så kallade kuppen säger hon att det bara är struntprat.

– Årsmötet gick ju helt efter stadgarna. Vi var 32 som hade röstlängd, däremot hade vi många medlemmar som menade på att vi inte hade en fungerande valberedning så därför kom de med ett annat förslag, säger Maya Markiewicz.

För att få rösta på årsmötet var medlemmarna tvungna att ha varit medlemmar sedan den 7:e januari i år, vilket alltså alla var. Flera medlemmar hade tagit fram ett nytt förslag som röstades igenom.

P4 Halland har pratat med en medlem som säger att så som han upplevde det var åtminstone en person någon som skulle kunna komma från ett gäng, men P4 Halland har pratat med andra medlemmar som säger att det är helt galet.

Maya Marciewicz vice ordförande i både den gamla och den nya styrelsen kommenterar uppgifterna om att det skulle ha varit några knuttar på mötet så här: 

– Det är bara falska rykten, det finns absolut inte någon sanning i detta.

Varför tror du att det blir så här?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Mötesordföranden Ola Svensson (SD) kom utifrån, och har alltså ingen relation till Kungsbacka, och han känner inte alls igen bilden av att det skulle vara några knuttar på mötet.

-- Hur kan man påstå att det finns ett raggargäng eller knuttegäng med västar? Det var medlemmar som ville ha en förändring. Jag kände ju ingen, för mig var det som vilka medlemmar som helst, inget som utmärker sig, säger Ola Svensson.  

Från centralt håll i partiet säger pressansvariga Martin Kinnunen att de har fått klagomål, men att de utrett det med slutsatsen att allt ska ha gått rätt till.

-- Det är ofta så när tidigare ledning förlorar sitt stöd att det ifrågasätts saker. Men det finns ingen grund för anklagelsen, säger Martin Kinnunen (SD). 

Den nya ordföranden James Kujansuu, vill inte säga något ännu, han behöver lite tid säger Maya Marcowicz som själv hade blivit bortröstad om valberedningens förslag hade gått igenom, men nu sitter hon alltså kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".