Hemköp stängde på grund av asbest. Foto: Sveriges Radio

Äldre kan inte handla mat

1:38 min

Sedan matvarubutiken Hemköp i Halmstad stängdes av asbest för två veckor sedan får många äldre åka till butiker som ligger längre bort i stan.

På flera äldreboenden kan de äldre inte längre följa med och handla.

– Det är kanondåligt, det är svagt att stänga en central butik. Jag bor på ett servicehus så de åker långt utanför stan, det finns inget annat val när affären är borta, säger en boende på äldreboendet karl den elfte i Halmstad.

Matvarubutiken Hemköp tvingades stänga då det, efter provtagningar, hittades damm med för höga halter av asbest i butikslokalerna. För många äldre har stängningen av butiken, som är den enda i centrala Halmstad, inneburit en lång väg när det blir dags att handla.

Butiken Norra Livs, som ligger en bit bort från äldreboendet karl den elfte, är en liten butik som inte rymmer så många varor, ändå väljer många äldre att komma hit, säger butikens säljare, som märkt en ökning av kunder, sedan Hemköp slog igen dörrarna.

– Det kommer många gamla människor som inte kan köra så långt, säger hon.

Även på hemtjänsten har stängningen av butiken ställt till problem, eftersom det blir svårare att köpa mat, och de äldre kan inte längre följa med på resorna, berättar underskötarskan Linda Jönsson.

– Det är dysterst att de har stängt. Det är bra att ha en butik mitt i centrum, man kan handla från åtta till tio på kvällen, för då slipper jag att storhandla mitt på veckan, säger Ivar Örn, som bor på Karl den elfte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista