Lärarstudenterna fr v Dostin Sulaiman, Sarah Tarquino, Nora Otman, Nvin Law, Doruntina Ibishi och Hadan Warsame tycker det är självklart med bra löner. Foto: Sveriges Radio

Nu får lärarna högre lön

2:14 min

Lärare prioriteras i Halland. Samtliga halländska kommuner satsar i år extra pengar på lärarna.

Det är pengar som ska höja deras löner extra, utöver den årliga höjningen.

Framförallt är det för att locka till bra lärare till kommunerna vilket i sin tur ska bidra till höjda kunskapsresultat i skolan.

– Självklart vill man ha lite högre lön sen när man blir färdigutbildad, säger Nadia som läser till F3-lärare på Campus Varberg tillsammans med Emma.

– Det är klart att det ska vara bra löner så att vi kan få in bra lärare. Bra löner lockar ju, säger Emma.

Det är så kommunerna här i Halland verkar tänka. Till exempel satsar Varbergs kommun i år närmare fem miljoner kronor extra för att få upp lönerna bland lärare, Kungsbacka kommun satsar 6 miljoner och Hylte kommun en miljon kronor. Och med tanke på lärartäthet så innebär det att Hylte kommun, som i dag i och för sig har de lägsta lärarlönerna, satsar allra mest.

Även Halmstad, Falkenberg och Laholm satsar på lärarna, hur mycket pengar de satsar vill ansvariga på kommunerna inte säga. Men i alla de tre kommunerna ska lärarna som yrkesgrupp prioriteras.

– Vi tycker att det är glädjande, säger Sten Hagberg som är distriktsordförande för lärarnas riksförbund i Halland, men tillägger att det är i sista minuten.

– Om vi ska få unga människor att bli lärare så måste signalen skickas att läraryrkets löner förändras. Och det måste ske snabbt. Det här är ju ett litet steg, men det här måste följas av många fler steg för att vi ska kunna göra nåt åt läraryrkets attraktionskraft, fortsätter han.

Samira Othman
samira.othman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista