Stefan Waltersson är skeppare på Sjöräddningssällskapets båt i Halmstad. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.

Sjöräddningen kan få större ansvar

"Mer jobb för oss"
1:21 min

Sjöräddningssällskapet i Halland samarbetar med Kustbevakningen när det gäller räddningsuppdrag. Men nu har Kustbevakningen ont om pengar och skjuter inte regeringen till mer pengar riskerar upp mot tio kuststationer att försvinna.

– Det kommer att betyda mer jobb för oss och andra akörer som sysslar med sjöräddning. De kommer att få ta över det som kustbevakningen gör idag, säger Stefan Waltersson som skeppare på Sjöräddningssällskapets båt i Halmstad.

Kustbevakningen övervakar olagligt fiske i de svenska fiskezonerna och har beredskap att upptäcka och bekämpa oljeutsläpp till havs. Längs Västkusten och i Öresund har kustbevakningen åtta stationer, varav  Falkenberg är en. Närmaste granne norrut är Göteborg och söderut finns en station i Helsingborg.

Nu har kustbebvakningens kostnader stigit bland annat på grund av ökade bränslekostnader och 133 miljoner saknas i budgeten. Om inget tillskott kommer kan nätet av kuststationer glesas ut och till exempel Falkenberg dras in. Då tar det längre tid för kustbevakningens fartyg att nå ett oljeutsläpp. Så Kustbevakningen bör finnas kvar i Halland tycker Stefan Waltersson.

– Jag tycker att det ska finnas för gränskyddet och deras huvudsakliga uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".