Anne-Marie Nedevska och Håkan Linderstam ser fram emot att fira attn Hallandsleden fyller 30 år. Foto: Sveriges radio

Hallandsleden blir 30 år i år

1:25 min

Kungsbacka vill rikta blickarna mot doldisen Hallandsleden. Därför slår de till stort med en nyinvigning av leden som fyller 30 år i år på Fjärås Bräcka 25 maj.

Bland annat arrangera Anne-Marie Nedevska ett 30-kilometerslopp: "Hallandsleden terräng".

– 30 år, 30 kilometer. Vi har inget val, säger hon.

Håkan Linderstam som jobbar på Kungsbacka kommun på Fritid- och Folkhälsa räknar med att över 200 personer kommer att springa loppet och att några fler kommer att vandra.

– Vi gör det här för att Hallandsleden ska bli lite mer känd i Kungsbacka kommun än vad den är nu och för att den ska användas som en led för att springa och gå på, säger han.

Loppet är en del av firandet 25 maj på Fjärås Bräcka. Tanken är att man startar i Stättared om man satsar på 30 kilometer, men det går även att springa kortare då börjar man i Äskhults by. Det kommer även att finnas andra firanden, men allt är inte klart än.

Något som däremot är klart är leden. Det har tagit ett par år att röja och rusta upp Hallandsleden mellan Fjäråsbräcka och Stättared, så 30- åringen kommer  att kunna visa upp sig från sin bästa sida på jubileet.

– Nu tycker vi att den är tipp topp, det är bara några vindskydd som behöver ses över lite extra, säger Håkan Linderstam på Kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista