1 av 3
Hummel-Akademin samlas för skottövning. Foto: Jonna Burén / Sveriges radio
2 av 3
Kajsa Gustavsson spelar i akademin och satsar på landslaget. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
3 av 3
Sofia Moberg, 14 år, tycker akademin är bra. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Fotbollsakademin i Kungsbacka spetsas

Fotbollsakademin vill hålla uppe fotbollslusten
4:56 min

Kungsbacka DFF:s satsning på en ungdomsakademi fortsätter även i år. I år är den mer koncentrerad, med färre deltagare och det har varit uttagningar för att komma med i akademin.

Tanken är att med ett mindre lag så kan tjejerna få mer individuellt stöd av de båda tränarna. 

Det är tisdag kväll på inlag i Kungsbacka när tjejerna har träning. Sexton tjejer är på plats för att specialträna med akademin. Akademin har funnits i ett år, men i år spetsas satsningen, tanken är att de bästa tjejerna i Kungsbacka ska finnas här och då ska de få så mycket hjälp som möjligt.

Under tiden som tjejerna tävlar genom att driva bollen mellan koner sitter Kajsa Gustavsson bredvid plan. Hon är skadad.

– Jag tycker att det är jättebra, vi får lite mer individuell hjälp här. Man kan prata om vad som helst och man gör upp om hur man ska träna. Sen är det skönt att ha olika miljöer att träna i, säger Kajsa Gustavsson. 

Det finns få akademier i Sverige för tjejer. Det som Kajsa säger, att varje tjej ska få uppmärksamhet och hjälp, är en av grundtankarna med akademin. Det säger den tidigare landslagsspelaren och tränaren Emelie Ölander.

– Vi vill agera som ett bollplank för tjejerna men även som en stöttning. Vi har själva gjort resan från junior till seniorspelare och vet hur tufft det kan vara. För mig skulle jag säga att det är ett av de tuffaste stegen man kan göra, säger Emelie Ölander. 

Det finns inget krav på att tjejerna ska bli elitspelare, säger Emelie Ölander. 

– Det vi vill att det ska ge allra mest är att de ska tycka att fotboll är jättekul. Vi vill att så många damfotbollsspelare och tjejspelare för det är ju ett problem att många slutar i den här åldern.

Sluta är inget Kajsa Gustavsson tänker på - hon vill spela i den högsta eliten.

– Jag vill helst komma till ett allsvenskt lag och spela där och göra några landskamper i landslaget.

Känns det rimligt?
– Ja, det gör det nog kanske, om jag har viljan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".