1 av 2
Mobbing i grundskolan sätter djupa spår hos många som i vuxen ålder ofta visar sig i depression.Foto: Claudio Bresciani/TT
2 av 2
Marina Bartosz jobbar som psykolog och har behandlat många som varit mobbade som barn. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio

Mobbning påverkar långt in i vuxenlivet

"Jag kan fortfarande känna mig obekväm i vissa situationer"
1:58 min

Var femte elev på grundskolan har blivit kränkt av en annan elev det senaste året. Och många som blir mobbade drabbas av depressioner senare i livet och har svårare att komma in på arbetsmarknaden. 

"Bogge" mobbades från lekskolan fram till 8:e klass i grundskolan.
För honom blev den första tiden efter skolan svår, trots hjälp från sin bror.

– Jag är väldigt otrygg, osäker, blyg nedstämd...min bror pushade mig så stenhårt. Och det har han berättat för mig förut, "hade jag struntat i att putta dig ut där, så hade du varit kvar i din bubbla där du var. Och då hade du kanske suttit på socialbidrag i dag, säger "Bogge".

"Bogge" mobbades från lekskolan fram till slutet av grundskolan. Och han är en av många som mobbats i skolan, vilket lämnat djupa spår in i vuxenlivet.

I Halland anmäldes 19 fall av kränkningar mellan elever förra året enligt skolinspektionens årsredovisning, och siffran har varit konstant flera år tillbaka i tiden. Förutom depressioner har många som blivit mobbade svårt att orka med nya situationer och människor, som det till exempel innebär att söka jobb.

Marina Bartosz är psykolog och har hjälpt många vuxna som mått dåligt på grund av mobbning som barn.

– Det som brukar visa sig i vuxenlivet, det är att blir svårt i nära relationer. Och på arbetsplatsen har man nära relationer. Man ska samarbeta med arbetskamrater och  hjälpas åt och prata med varandra och enas om en massa saker varje dag. Det är oftast där problemen uppstår, att den som har varit mobbad och har erfarenhet av det kanske har lite svårare att ta plats eller göra sin röst hörd, säger Marina Bartosz.

I dag är "Bogge" i 35-årsåldern, men kan fortfarande känna olust i vissa situationer på jobbet.

 – Jag kan komma in i ett rum och av en slump så går alla ut ur rummet, för det kanske är fika. Men jag har kanske missat det. Och då går de ju ut "för att jag kom in". För att de vill bli av med mig, de vill slippa mig. Och där måste jag ju bryta, Jag måste intala mig själv att "nej, men hallå. Du är 35 år, du kom in i ett rum, de har aldrig träffat dig förut, så varför skulle de lämna rummet för att du kom in? Nä, just det", säger "Bogge".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".