1 av 2
Rawfoodsemlor. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
2 av 2
Camilla Pettersson, rawfoodbagare från Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Så gör du en rawfoodsemla

"Det blir fantastiskt gott"
10 min

När du tänker semla tänker du förmodligen på en vetebulle med mandelmassa och tjock grädde. Men det går att göra en bakelse som innehåller nyttigare grejer.

– Det går faktiskt bra att göra en rawfoodsemla, och det blir fantastiskt gott, säger Camilla Pettersson som driver ett rawfoodkafé i Halmstad.

Semmelbullen innehåller varken mjöl eller socker, och inte heller mandelmassan är gjord med hjälp av socker. Och tanken med rawfood berättar Camilla Pettersson är att göra saker du kan äta som är gjorda på saker som inte är processade eller uppvärmda över 42 grader. Själv provade hon rawfood som en del i att hon ville gå ner i vikt, men hon upptäckte att det här sättet att tillaga mat gjorde andra spännande saker med henne.

– Det var som att dra upp en rullgardin på något sätt. Jag kunde tänka klart, jag såg saker på ett annat vis. När kroppen inte behöver avgifta sig får den chans att göra andra saker istället, säger Camilla Pettersson.

Men är det inte bara en placeboeffekt?

– Nej, det funkar verkligen. Kanske inte om du ändrar kost i bara tre dagar, men om du gör det under en längre period, säger Camilla Pettersson.

Märker du skillnad om du äter "vanlig" mat?

– Det är som att gå ner i en grotta om jag bara äter mjölmat, tillagad mat. Då blir jag tröttare och segare.

Recept: Rawfoodsemla

Brödet

3 msk ljusa chiafrön
2 dl gula linfrön
ca 3 dl vatten ca 1 dl cashewnötter
2 msk honung
1 tsk kardemumma
en nypa salt

Lägg chia- och linfrön i blöt ca 15 minuter. Mixa allt i en mixer till en jämn smet.

Portionera ut ca 8 små bullar på en plåt. Torka i torkugn (42 grader) i ca 8 timmar, eller i vanlig ugn på lägsta värmen med lite öppen lucka över natten.

Mandelmassa

2 dl mandel
2 msk honung eller agavesirap
2 msk vatten
en nypa salt

Mal ner mandeln till ett mjöl i mixern. Mixa allt i matberedare till en jämn smet.

Kokosgrädde

1 burk kokosmjölk
1 msk honung eller agavesirap
lite citronzest från ca 1 ekocitron

Ställ kokosmjölk i kylen i nån timme. Använd den tjocka massa som då bildas överst i burken. Vispa ihop med honung och citronzest.

Bygg ihop till en semla!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".