1 av 4
2/3-delar av Driftwood Company: Timothy Ohldin, Jonathan Kabell, Kristoffer Kabell, Carl Hanson. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 4
Jonathan, Carl och Kristoffer. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
3 av 4
Kristoffer, Ola Persson och Timothy. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
4 av 4
Timothy Ohldins vindvagns-tatuering. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Driftwood Company har tonsatt vindvagnen

10 min

På torsdag kväll visas dokumentärfilmen "Wind Wagon Project" i SVT2. Den handlar om några entusiaster, däribland två hallänningar, som bygger en vinddriven vagn utifrån en ritning från 1800-talet, och ger sig ut i Black Rock Desert i USA.

Bandet Driftwood Company, varav flera medlemmar bor i Unnaryd, gör musiken till dokumentären och i samband med att den visas i tv släpper gruppen nu sitt tredje album: "The Wind Wagon Soundtrack".

Under hela projektet med vindvagnen och färden genom Black Rock Desert var just musiken en dominerande och viktig ingrediens.

– Det blev ju väldigt viktigt på något sätt. Vi hade med oss en gammal, dammig banjo och så köpte vi en gitarr där som vi satt och spelade på, säger Timothy "Tim" Ohldin, som tillsammans med Johannes Kabell var en av de två hallänningarna i projektet. 

– När vi är hemma sitter vi och jammar mycket och det gjorde vi i öknen också. Låtarna som jag och Johannes spelade där i öknen hamnade på film och så visade det sig att det passade så himla bra - den miljön, musiken och hela feelingen - med vad filmen skulle komma att bli sedan. Vidare har ju Kristoffer skrivit "Windwagon Song" som är helt dedikerad till projektet.

– Och inspirerad av det rent poetiskt kan man säga, säger Kristoffer Kabell. Det sprudlade av energi och kreativitet när projektet fortfarande bara var på idéplanet. Inte ens ni riktigt trodde på projektet va? säger Kristoffer och tittar på bandkollegorna Tim Ohldin och Ola Persson.

Konstellationen har influerats av ljudet av yxor, fågelsång och knarrande träd i Småland. Med rötter i den svenska-, irländska- och amerikanska folkmusiken skapar svängig folk-rock med inslag av psykedelia.
Hittills har de alltid sjungit på engelska, men på kommande ep:n är det genomgående det svenska språket som gäller.

– Det är inte så plötsligt egentligen, det har nog varit på gång ett tag, säger Kristoffer Kabell. Det är svårare att skriva på svenska, men det börjar kännas som att det går nu. Men det har varit en ganska lång process att ställa om.

– Att skriva och försöka uttrycka sina känslor på svenska har kommit successivt, säger Kristoffer.

Driftwood Company består av:

Kristoffer, Jonathan och Johannes Kabell från Unnaryd.
Timothy Ohldin från Unnaryd (uppvuxen i Steninge).
Carl Hanson från Halmstad (uppvuxen i Laholm).
Ola Persson från Malmö/Unnaryd (ursprungligen från Våxtorp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista