Jessica Gunnarsson från Naturskyddsföreningen i Halland och bloggaren Victoria Jacobsson från Åled. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio

Gamla kläder blir nya för andra

"Klädproduktionen är otroligt energikrävande"
11 min

På lördag är det klädbytardag på över 100 platser i Sverige. I Halland äger detta rum i bland annat Hylte, Kungsbacka och Halmstad. P4 Halland pratar med arrangörerna i sistnämnda stad.

Bloggaren Victoria Jacobsson från Åled är initiativtagare till klädbytardagen på Kajskjulet i Halmstad. Med på tåget finns också Jessica Gunnarsson från Naturskyddsföreningen i Halland.

Varför gör ni det här?
– Det är roligt och en social grej. Man kan samlas och byta kläder och träffa  människor som har samma intressen. Socialt helt enkelt, säger Victoria Jacobsson.

Kan man inte gå ut och shoppa tillsammans då?
– Jo om man köper miljömärkta kläder. Men detta är gratis och det blir en liten skattjakt. Man lämnar in kläder man inte använder längre och hittar nya små skatter att hänga in i garderoben, säger Victoria.

Varför behövs det här?
– Klädproduktionen är otroligt energikrävande, och det går åt mycket vatten. Det är en stor miljöbov. Så just att handla second hand eller byta kläder är ett schysst och miljösmart sätt att förnya sin garderob, säger Jessica Gunnarsson.

Hur stor miljöbov är textilindustrin?
– Ska man tillverka ett kilo kläder, vilket motsvarar ett par jeans eller en topp och kofta, då går det åt 10 000 till 15 000 liter vatten och 2,7 kilo kemikalier. Detta i länder som Kina, Indien och Bangladesh där vattentillgången inte är så stor, säger Jessica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".