Längst bostadsköer i Halland

1:49 min

Halland är det län i Sverige där det är svårast att få tag på en lägenhet jämte Stockholm. Det visar en genomgång som hyresgästföreningen gjort - som Sveriges Radio har fått ta del av.

Vad gjorde du åt situationen när du stod utan lägenhet? Kommentera gärna!

Medeltiden för att få en lägenhet i Halland är fyra år och 7 månader. Det är bara i Stockholm det är längre kötid, men det skiljer bara en månad. I Stockholm är det fyra år och åtta månader. Viktor Sjöö letar lägenhet i Varberg. Just nu bor han i Tvååker med sin tjej i en liten källarlägenhet som de får hyra från flickvännens pappa.

– Det är svårt att få plats med kläderna, säger Viktor Sjöö och visar en byrå där han ska få plats med allt. 

Vi står mitt i ett litet rum som är kombinerat kök, vardagsrum och bakom soffan hänger ett skynke och bakom där finns sängen, alltså sovrummet.

P4 Halland har varit i kontakt med flera stycken som står i kö för att få lägenhet i Varberg. De berättar att det är självklart att man ställer sig i kö så fort man får, alltså på sin 18-årsdag.

– Mina föräldrar har alltid sagt det när jag var mindre att man ska ställa sig i kö fort, så jag ställde mig där när jag fyllde 18 år, säger Viktor Sjöö. 

Många flyttar runt mellan olika korta andrahandskontrakt, vissa bor hemma tills de är långt över 20 år. Viktor Sjöö och hans tjej bodde först tillsammans med hans mamma och syskon och sen hos hennes familj tills de flyttade in i den lilla källarlägenheten.

– Jag har två kompisar som har flyttat hemifrån, resten av alla mina kompisar bor hemma, men nästan alla vill flytta hemifrån. 

Medeltiden i innerstan för en tvåa är åtta-nio år. Men det är inte bara i Varberg som det är brist på bostäder. Hyresgästföreningen har gjort en enkätundersökning med de allmännyttiga bostadsbolagen som visar att Hallands kötider är dubbelt så långa som både i Skåne och i Västra Götaland. 

– Det känns ju inte så jättebra, det borde vara lättare än vad det är, säger Viktor Sjöö. 

Bostadsbrist i hela landet

• Den genomsnittliga kötiden för en hyreslägenhet med ett rum och kök är 32 månader.
• För en tvårumslägenhet är kötiden strax under tre år.
• På tre år har antalet kommuner som uppger brist på hyresrätter ökat från 220 till 246. Det är en ökning med 12 procent.
• I Halland är kötiden 55 månader för att få en lägenhet oavsett storlek. Det kan jämföras med Skåne där det medelkötiden är 21 månader för en etta eller Västra Götaland där det tar 26 månader att få en etta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista