Nyfiken val hälsade på hos fiskare

1:12 min

När Lennart Waje i Vallda var ute fiskade igår upplevde han något ovanligt. Ute till havs kom en vikval och hälsade på intill båten.

– Vi var ute på gränsen mellan Danmark och Sverige ungefär 20 sjömil rakt utanför Onsalandet för att fiska vid ett vrak, men fick ingen fisk. Efter ett tag tyckte vi att det var bättre att dricka kaffe. Då hörde jag plötligt blåsljud från vad jag trodde var en tumlare, men det var en stor val, berättar Lennart Waje.

– Först trodde jag att det var en grindval som är ganska vanliga men det visade  sig vara en vikval. Som närmast var den bara en meter från båten så att jag nästan kunde klappa den. Sedan fortsatte den att simma under båten.

Det är ovanligt med vikvalar i våra vatten. Den händer någon gång om året att de ses i Kattegatt och Skagerack. En vikval blir i regel omkring åtta meter lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista