Foto: Damian Dovarganes

Djurens parti ställer upp i valet

4:41 min

Djurens parti ställer upp i kommunvalen i Halland och Laholm, och dessutom till EU-valet. Men vad vill partiet egentligen? Ja, namnet signalerar rätt bra vad det är frågan om.

– Vår huvudfråga är att vi vill föra in djurperspektivet i politiken. Det är som det heter, djurens parti, säger Camilla.

Djurens parti är ett nytt parti som kom igång i våras, precis före deadline när nya parti ska vara registrerade.

Camilla Kennheden har engagerat sig i partiet och tycker att människans behov kan få stå tillbaka för djurens i högre utsträckning.

– Vi tänker på pälsindustrin och köpindustrin, att det ska vara mer miljö- och djurvänligt och byggt på empati och respekt. Att man inte ser djuren som objekt utan varelser. Och att regelverket som faktiskt finns i den svenska djurskyddslagen faktiskt följs.

Finns det inga partier som arbetar för det?

– Ja, det finns ju faktiskt det också. Men inte som har det som sin huvudfråga. Och även om det är vår huvudfråga är vi inte ett enfrågeparti heller. Det handlar om människor, djur och natur, empati och respekt. Så vi har ju alla frågor också.

Nu ingår hon i södra Hallands lokalförening där Laholm, Halmstad och Hylte ingår.

– Vi är helt nya och vi är inte vana vid att arbeta politiskt någon av oss, men vi brinner för de här frågorna. Ett engagemang i miljö- och djurfrågor.

Camilla Kennheden lämnade Miljöpartiet för att kunna engagera sig i det nystartade Djurens parti.

– Och jag är medveten om att jag hade haft en större plattform i Miljöpartiet, samtidigt kände jag att djurens parti kändes rätt för mig och jag ville ge det en chans.

Djurens parti


 

  • Djurens parti är ett nybildat parti som startade inför valen 2014.
  • Partiet ställer upp i EU-valet, riksdagsvalet, samt med ett antal kandidater på olika kommunal- och landstingsval.
  • Djurens parti säger själva att de startat på grund av frustrationen över hur djur behandlas som objekt, som gratis ekonomisk råvara och som om de inte var varelser med intelligens och känslor.

Källa: djurensparti.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista