1 av 2
Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Sveriges Radio

Stor uppslutning runt Pridefestivalen

"Två människors lust att säga ja"
2:14 min

En kärleksfestival. Så sammanfattades Falkenbergs och Hallands första Pridefestival genom tiderna.

 – Överallt i samhället där vi stöter på intolerans har vi två val - vi kan välja att gå mot hat och vi kan gå mot kärlek. Här visar vi att kärleken alltid är bättre, sade operasångaren Rickard Söderberg som höll tal i samband den färgglada paraden som gick genom staden på eftermiddagen. 

Prästen Peder Jarnvall från Svenska Kyrkan var på plats för att viga och välsigna alla par som ville bekräfta sin kärlek.

– Varje gång som Svenska Kyrkan ställer sig på en sådan här plats i hbtq-sammanhang så väcker det många frågor och skapar diskussioner ute i församlingarna. Det är bra, sade han. 

Det enda som gick på tvärs för arrangörerna var den stora regnbågsflagga som vajar över Rådhustorget under festivalen. Det var flaggstången som kinkade och till slut fick brandkården rycka ut för att få flaggan i topp.

Även om startsträckan har varit kort, beslutet av ordna en Pridefestival fattades i våras, har eventet fått stor uppmärksamhet och lockat till sig en hel del sponsoser.

 – Alla har varit jättejättepositiva och velat vara med. Det handlar om vad företagen har för grundvärden, sade ungdomssamordnaren Jill Wegerup som är spindeln i nätet för festivalen.

Under dagen var det seminarer, mingel och underhållning i Regnbågsträdgården som till vardags ligger i Navigatorcentrums trädgård.

 – Här handlar det om att sprida kunskap och förändra attityder så att allas lika värde respekteras, sade kommunrådet Mari-Louise Wernersson(C).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".