Ramadan ger klirr i kassan för många matbutiker. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio

Svensk handel: Matvarubutiker gör miljardvinst

Svensk Handel: "Vi är lyhörda"
1:43 min

Matbutiker i Sverige har mycket att vinna om man fokuserar på den muslimska högtiden ramadan. Det säger Lisa Burden, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

– Vi ser i Sverige att det finns 400 000 tusen muslimer och många av dem fastar hela eller delar av månaden. När Svensk Handel tittar på den omsättning som sker i handeln under ramadan och dagarna under festmåltiden Eid Al Fitr så går det upp till 1,3 och 1,6 miljarder kronor, säger Lisa Burden omvärldsbevakare på Svensk handel.

Svensk Handel för ofta diskussioner med de olika matkedjorna kring hur man exempelvis kan skylta i butiker vid högtider som ramadan eller skapa flygblad som uppmärksammar en sådan högtid. Detta för att om man ger sina kunder ett igenkännande då kan det ge klirr i kassan, det menar Lisa Burden som jobbar vid Svensk Handel.

– Alla tycker om att se att någon bryr sig samt att någon har kunskap om ens högtid. Det gäller ju alla människor. När butiker skickar ut dessa flygblad är det viktigt att lyfta fram vissa varor och till exempel lyfta fram vissa varor som används vid just den högtiden. Under ramadan skulle det kunna vara till exempel att man har extrapriser på lammkött istället för griskött. Så att man tänker på detta och jag tror att butiker har mycket att vinna på det. Det är viktigt att uppmärksamma att handeln visar att de är lyhörda, att de visar att ramadan börjar samt att efterfesten Eid Al Fitr startar vid ramadans slut. Viktigt att visa att det finns varor för den specifika högtiden för butikerna, säger Lisa Burden omvärldsbevakare vid Svensk Handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".