Cecilia Hällstrand provar ett nytt brädspel på Warcon. Hon tycker att det finns för mycket fördomar om spelkulturen och vilka det är som spelar. Foto: Elvira Linderot/SR

Brädspel, kort och tärningar på Warcon i Varberg

"Det har blivit en mer accepterad hobby."
1:20 min

Under helgen pågår spelkonventet Warcon i Varberg som ordnas för femte året i rad.

Mikael Jönsson är en av arrangörerna till konventet och han räknar med att de ska få 200-300 besökare under helgen.

Vid elvatiden på fredagen är flera spel igång. Det spelas kortspel, några lär sig ett nytt brädspel och i ett av rummen är det figurspel som gäller. En av spelarna är Helmer Jonelid som åkt från Växjö för att vara med på konventet.

– För mig är grejen att man kommer ut och träffar så mycket olika människor och har ett gemensamt intresse. Det är därför jag håller på, säger han.

Vid ett bord en bit bort spelar Cecilia Hällstrand brädspel. Hon är distriktsordförande för Sverok Väst. Sverok är en spelorganisation för ungdomar med över 100 000 medlemmar och spelföreningar över hela landet. Hon tycker att intresset för spel har ökat och att det börjar bli en mer accepterad hobby.

– Folk börjar förstå vad det är. Man börjar prata om lajv, man börjar prata om rollspel, man upptäcker att det finns andra brädspel än monopol liksom, säger hon.

Hon säger också att det finns en hel del fördomar om spelkulturen som behöver utmanas.

– Det är viktigt att vi börjar se att det inte bara är tonåringar som sitter i en källare och spelar. Det är tjejer, det är killar och det är folk från alla olika samhällsklasser som faktiskt tycker om det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".