Fredrik Thomander - musikproducent och basist i hårdrocksgruppen Treat som i helgen spelar sin sista (?) konsert. Foto: Henrik Martinell

"Lita aldrig på ett rockband"

"Sångaren och gitarristen kanske inte pratar med varandra längre"
14 min

Till helgen spelar Varbergssonen Fredrik Thomanders band Treat på Väsby Rock Festival i Upplands Väsby tillsammans med bland annat Europe. Men just nu semestrar han i Tångaberg norr om Varberg där han växte upp.

– Det blir roligare och roligare att komma tillbaka till Varberg, säger Fredrik. Jag har egna barn så det är kul att se dom springa omkring i mina gamla uppväxtområden. Sedan bor min pappa fortfarande i Tångaberg så det är jättehärligt!

Redan som 13-åring repade Fredrik Thomander varje dag med sitt rockband White Line i en replokal som låg vid Lassebacka-krysset i Varberg. När han blev 18 år flyttade han till Los Angeles för att plugga musik på Musicians Institute i 1,5 år. Därefter drog han vidare till Stockholm där han bor än idag och arbetar som musikproducent.

– Hela 90-talet var jag ju turnerande musiker med bland annat bandet Vildsvin tillsammans med två andra varbergare. När jag började tröttna på att åka runt i buss och upprepa setlistan man hade spelat in på skiva ett halvår tidigare, så var det väldigt skönt att hamna på ett ställe där man var i den kreativa zonen hela tiden, säger Fredrik och syftar på musikstudion. 

– Det är jättekul att ha gjort vändan med att åka runt och ha evig fest och sådär, men det passar kanske bättre om man är i 20-års åldern. 

Åren 1993 till 1998 spelade han i gruppen Vildsvin som bildades i Varberg. Och förutom att skriva musik till och producera en hel del band och artister så har Fredrik på senare tid turnerat som basist med 80-talshårdsrocksbandet Treat. Tillsammans med bekantingarna Europe stod herrarna i Treat i främre leden från mitten på 80-talet och framåt, främst när det gäller försäljningsframgångar, popularitet och turnéer. Men nu har bandet har sagt att spelningen på årets Väsby Rock Festival blir bandets sista.

– Alla i bandet gör ju olika grejjer vid sidan av, det är ju ingen heltidssyssla. Sångaren till exempel är ju en av Sveriges största live-mixtekniker och gör Allsång på Skansen och Sommarkrysset, säger Fredrik. 

Men Fredrik Thomander öppnar ändå för att man kanske kan se bandet återuppstå någon gång i framtiden.

– Ja det var ju det där med att man aldrig ska lita på ett rockband som säger att de ska lägga av, säger Fredrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".