Populärt att föda barn i Varberg

1:33 min

Förlossningsavdelningen i Varberg blir allt mer populär. I mitten av juni hade där fötts 1197 barn - jämfört med 1061 vid samma tid förra året. 

En anledning är att många åker från andra län för att föda i Varberg. Liselott Thoren är barnmorska på avdelningen.

– Vi har nybyggda lokaler, en relativt nya förlossningsavdelning, vi har en två år gammal BB-avdelning med enbart familjerum så att partnern får stanna under hela vårdtiden och vi har ett bra patientbemötande, säger hon.

De senaste åren har det varit runt 15 procent som kommer från andra län för att föda i Varberg. Liselott Thoren tror att det blir ännu fler den här sommaren. Den senaste tiden har ungefär 20 procent av patienterna kommit från andra delar av landet. Liselott Thoren säger att vissa till och med väljer att planera sin semester för att föda i Varberg.

– Här kommer några varje år som bor i husvagn eller sommarstuga och planerar sin förlossning här, säger Liselott Thoren.

Många av dem som reser till Varberg för att föda kommer från Göteborg. Anders Odeback är medicinskt ansvarig läkare på avdelningen.

– Det finns både dem som väljer själva att föda här - och det är det vanligaste. Sen kan det också vara dem som vill föda i Göteborg men att det är fullt där,  och då ringer de hit och hör om de får plats här istället, säger han. 

Ett par som har kommit hit från Göteborg är Simon Burge och Katrina Vikingsson, som nu har fått dottern Vilja.

– Vi hade hört från några kompisar att de var väldigt nöjda. Dels att det var nästan 100 procents chans att få ett familjerum här och också att de var lunga, harmoniska och omhändertagande, säger Simon.

När vi ses är deras dotter tre dagar och de ska åka hem till Göteborg igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista