Publiknätverket

Testar surströmmning – se Annas reaktion

Idag var det dags. Efter en morgon av förberedelser var morgongänget redo för SURSTRÖMMINGSDEBUT!

I sällskap av ett riktigt proffs, Jan-Erik Jäderblom från Sällskapet
Norrlänningar i Halland var det imorse dags för Anna och Per att göra surströmmingspremiär.

Jan-Erik Jäderblom förklarade hur viktigt det är att ha rätt tillbehör till denna ifrågasatta delikatess.
– Det ska vara stekt lök, rörörda lingon, gräddfil och potatis om man vill det, berättade han under tiden han förberedde en surströmmingsklämma. En klämma ett norrländskt ord för ett fyllt tunnbröd.

Utanför studiofönstret samlades vi andra ur redaktionen för att se ansiktsuttrycken när fisken provsmakades. Och till en början gick det bra. Ihop med de olika tillbehören verkade det smaka riktigt bra och till åskådarnas förvåning verkade både Anna och Per positivt överraskade av sin första surströmming.

– Det smakar godare än det luktar, kommenterade Per efter ett bett av den välfyllda klämman och fick medhåll av Anna.

Då bestämde sig Anna för att smaka enbart på surströmmingsfiléen...

För att verkligen fånga uttrycket trotsade vi doften i studion och filmade det hela, se själva hur det gick. 

Någon kärlek vid första ögonkastet, eller snarare vid första smaken, blev det dock inte.

– Det var ju helt annorlunda att smaka den med tillbehör. Mitt tips är att ALDRIG smaka den utan.

Nu återstår bara frågan hur länge redaktionen ska lukta surströmming. Enligt våra besökare på Facebook kan det tydligen ta flera dagar. Vad tycker du om surströmming? Kommentera gärna på Facebook, där är diskussionen redan igång!