Många turister i Varberg och Falkenberg

1:29 min

Årets sommar har lockat många turister till Halland. Främst är det Falkenberg och Varberg som dragit vinstlotten. För Halmstads del är det ömsom vin, ömsom vatten.

Årets sommarstad Halmstad har haft färre turister i år. Vad tror du att det beror på?

Varberg och Falkenberg har haft fullt med fullt av besökare på campingar, hotell och många evenemang.

I Halmstad däremot har krogar och nattklubbar fått färre besökare och det har saknats större arrangemang, konstaterar Johan F Lundberg, vd på Destination Halmstad.

– Den här sommaren har vi haft främst små aktiviteter. Och även om ett stort evenemang inte alltid drar jättemycket, så skapar det en hajp eller ett intresse och exponering. Både i media och bland människor som pratar med varandra, säger han.

I Varberg har turisterna bara blivit fler och fler de senaste tio åren.

Ungdomarna kommer, särskilt surfarna, barnfamiljer dras till baden och pensionärerna till parkmusiken varje kväll under sommaren. Och rum och campingplatser har stundtals inte räckt till.

I Falkenberg talar man till och med om en rekordsommar.

- Superhelgen var sommarens nav med Wheels and Wings, dubbla föreställningar på Vallarna, matmarknad på Skrea, Långås marknad och den allsvenska matchen mellan Falkenberg-AIK som lockade väldigt mycket människor, säger Falkenbergs turistchef och tillika VD Destination Falkenberg, Håkan Gullberg.

– Sommarsäsongen sammantaget pekar på ett av de bästa åren någonsin. Man kan nog säga att Falkenberg var fullbokat under hela juli. Falkenberg satsar på en folklig framtoning och arrangemang, vilket drar mycket folk.

Håkan Gullberg, medger däremot att Falkenbergs svaga punkt är resten av året. Han anser att det behövs NYA säsonger. Betona mat och shopping ännu mer och få Gekås-besökarna att förstå att det finns mer i kommunen än Ullared.