Häftigt när musik möter fyrverkeri

9:01 min

Det gäller att ha tungan rätt i mun, eller snarare dirigentpinnen rätt i hand, på lördag kväll. Då ska en dirigent få elva orkestrar och en pyrotekniker att samspela i avslutningen av Fyrverkerifestivalen som nu pågår i Halmstad.

På lördag avslutas Fyrverkerifestivalen i Halmstad. Totalt 180 musiker, samlade i elva orkestrar, en pyrotekniker och en dirigent ska tillsammans se till att folkfesten avslutas i ett inferno av fyrverkerier och musik. Något som i bästa fall ska bevittnas av 3 000 personer.

Både lokala och tillresta orkestrar har under veckan spelat på olika ställen i Halmstad och på lördagskvällen samlas alla för en gemensam avslutning i Norre katts park. 

– Då spelar de Händels Music for fireworks samtidigt som vi skjuter upp raketer i takt. Det är en mäktig upplevelse, säger Lennart Andreasson, ordförande i föreningen för fyrverkimusikens främjande som arrangerar fyrverkerifestivalen.

Festivalen har arrangerats varje år sedan 1978. Genom åren har man lockat runt 125 000 besökare. I år hoppas Lennart Andreasson på att vädret blir bra, det påverkar besöksantalet.

– Jag hoppas det är som i dag, soligt och vindstilla, då kommer det ungefär 3000 personer.

Fyrverkerifestivalen är kostnadsfri förutom om man vill ha sittplats.

– Vill man ha en bra plats ska man komma runt halv sju på kvällen. Programmet börjar vid 19-tiden men avslutningen med fyrverkerierna beräknas starta vid 21-tiden.