Svarvareskogens dag efter staketbeslut - behövs mer skydd?

2:30 min

Svarvareskogens dag hölls i Skummeslöv på lördagen, och fick särskild inramning av Länsstyrelsens beslut att staketet runt skogen måste tas ner. Samtidigt aktualiserades frågan om utökat skydd.

I början av sommaren stängslade markägaren Sweden Park in Svarvareskogen. Det skedde efter protester mot företagets planer på att bygga bostäder i området. Sweden Park hävdade att staketet inte var till för att stänga ute skummeslövsborna utan för att skydda skogen.

Men Länsstyrelsen säger i sitt beslut att "det är  uppenbart att företaget satt upp staketet för att avsiktligt stänga ute allmänheten från det allmänsrättsligt tillgängliga området", och staketet måste därför tas ner.

Politiker som deltog i Svarvareskogens dag i en utfrågning om vad de tyckte om framtiden, talade om behovet av att öka skyddet för skogen. Folkpartiets Jan Gottfreidsson vill köpa in marken och göra det till naturreservat. Kristdemokraternas Lars Gustafsson säger, med hänvisning till kommunens ekonomi, nej till naturreservat men att man bör se till att området behåller den karaktär det har idag.