VAL 2014

Ledare viktigt för lugn i klassrum

2:13 min

Det är lärarens ansvar att se till att eleverna har studiero. Det säger Marcus Samuelsson, lektor vid Linköpings universitet apropå P4 Hallands undersökning.

Sveriges Radio P4 Halland har gjort en undersökning som närmare 500 elever i årskurs åtta på framlottade skolor i Halland har svarat på. Varannan som svarade på frågan "har du studiero i klassrummet?" svarade att de aldrig, ibland eller någon gång har det.

– Jag tror att det finns mycket mer att göra i väldigt många skolor för att få det att fungera, säger Marcus Samuelsson som är lektor i pedagogik på Linköpings universitet.

Enligt forskaren Marcus Samuelsson ligger framförallt ansvaret hos respektive lärare.

- Jag tror att många lärare tar ansvaret, men givet att hälften av eleverna säger att de inte upplever studiero är det svårt att tolka det som att alla lärare klarar att ta ansvaret.

Ida Börjesson som går i nian på Smedingeskolan i Fjärås håller med.

– Jag tror att det handlar om vilken respekt man har för läraren. De som kan hålla klassen tyst på ett bra sätt.

Har du studiero?

– Det beror på vilken lektion det är, vilken tid på dagen det är och vilken lärare det är, säger hon.

Marcus Samuelsson lägger alltså ansvaret för studiero framförallt på lärarna, men det är också rektorerna som ska se till att lärarna har förutsättningar för att skapa studiero i klassrummet. Ett bra ledarskap har helt enkelt betydelse för studieron i klassrummet.

– Inkluderat tydliga förväntningar, bra organisering av rummet, planering av innehållet, val av arbetsformer, lyhördhet för eleverna, viljan att vara en betydelsefull vuxen som organiserar en meningsfull verksamhet

Är det allvarligt att hälften saknar studiero i klassrummet?

– Ja, det är allvarligt eftersom det betyder att hälften av eleverna därmed har sämre förutsättningar att ägna sig åt skolarbetet på det sättet de skulle kunna ha gjort.

Enkäten

En enkät har gått ut till elever i årskurs åtta på slumpvis utvalda skolor i Halland. Urvalet gjordes genom lottning och 485 elever har helt anonymt svarat på enkäten. Vissa frågor har några inte svarat alls, därför kan antal svarande variera. I Halland finns det totalt runt 3 300 som har rätt ålder för att gå i åttan. (SCB) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.