Avhoppad rektor röt ifrån – lyssnarna reagerar

4:57 min

Rektorn hoppar av sitt jobb i protest. Jonas Arvidsson har fått nog av skolan: "Vad jag ser blir det värre och värre för varje år." Nu väcks starka reaktioner bland P4 Halland lyssnare.

Jonas Arvidsson arbetar som rektor på Hedeskolan i Kungsbacka. Men nu har han fått nog och säger upp sig i protest. Skolan kan inte förväntas ta ansvar för elevernas bristande uppfostran, utan att det faktiskt är föräldrarnas ansvar, berättade han i en intervju i Puls i går.

– En del föräldrar tar till sig av det här och tar sitt ansvar, men det är allt för många som säger att "så är de inte hemma och har ni problem i skolan får ni väl lösa det".

Och reaktionerna från lyssnarna lät inte vänta på sig. Kommentarer på både Facebook och på P4 Hallands webbplats strömmade in.

"Han har ju rätt. Barnen kan i många fall inte ens sitta på en stol. De har inte ens de mest basala sociala färdigheterna."

"Självklart är det föräldrarna / vårdnadshavarnas fullständiga ansvar! Skolans uppgift är att lära ut kunskap!"

"Helt rätt. Föräldrar ska uppfostra barnen, inte skolan!"

Rektorn Jonas Arvidsson gav en mörk bild av skolan i sin intervju. Nu har han fått nog och ska lämna in sin avskedansökan.

– Vi har en allmän retorik där skolan är orsaken till alla problem i samhället. Men också att skolan är lösningen till alla problem.

Men det är inte alla som reagerat på inslaget håller med helt. Sanna Granroth kommenterade på facebook och hon menar att frågan är mer nyanserad än så.

"Men om du som förälder gör "allting" rätt, om du kämpar dej blå för att få rätt stöd till ditt barn (och inte får det), vad gör man då om barnet skriker ovan nämnda ord? Är det nån i skolan som frågar sej "Varför?"? Eller är det per automatik alltid föräldrarnas fel? Barnen är inte endast skolans ansvar. Barnen är inte endast föräldrarnas ansvar. Barnen är allas vårt ansvar tillsammans.