Foto: TT

Hyresvärd vill köra ut Bandidos från lokal

"Min klient bedriver ett filmprojekt"
1:32 min

Någon förlikning om den lokal i Halmstad där Bandidos håller till är inte i sikte. Lokalen hyrs av en man som säger att han spelar in en dokumentärfilm om mc-gänget. Fastighetsägaren vill vräka honom och köra ut Bandidos.

Att göra upp i godo var aldrig aktuellt när parterna träffades i tingsrätten under onsdagen.  I stället blir det huvudförhandling i december.

Mannen har hyrt den 450 kvadratmeter stora lokalen sedan januari förra året. Där skulle han hålla kurser i bland annat sömnad med Arbetsförmedlingen som uppdragsgivare.

Under våren fick hyresvärden veta att medlemmar ur Bandidos brukar hänga där. Hyresvärden bad då hyresgästen att se till mc-gänget lämnade lokalen.

Så blev det inte. Hyresgästen menar att det inte alls är någon klubblokal för mc-gänget. 

 – Min klient bedriver ett filmprojekt och gör en dokumentärfilm om Bandidos-mc, säger hyresgästens juridiska ombud, Andreas Olsson.

Men fastighetsägaren vill ha bort hyresgästen. Att verksamheten ändrat inriktning sedan hyreskontraktet skrevs är det främsta skälet. 

 – Inriktningen på utbildningen anges inte i kontraktet, säger Andreas Olsson och hävdar att hyresgästen ordnar kurser i skådespeleri, kuliss och kostym.

Enligt hyresvärden finns det inget avtal mellan hyresgästen och Arbetsförmedningen

Till saken hör också att Halmstads kommun har köpt stora delar av fastigheten som lokalen ligger i. Köpet gjordes för att göra det möjligt för Biltema att bygga ett stort lager där.

Kronofogden har gett fastighetsägaren rätt att säga upp hyresgästen. Men beslutet överklagades och ska nu prövas av tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".