Folkhögskolor ett bra alternativ för ensamkommande

1:30 min

Istället för att bo i ett så kallat HVB-hem kan folkhögskolan vara ett bra alternativ för åtminstone några av de asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Halland.

– Det är fler och fler barn och ungdomar som kommer till Sverge och de har olika behov av studier och boende, säger Guitta Atallah Hajj, integrationssamordnare på länsstyrelsen.

Förra året kom 4 200 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. I år beräknas siffran stiga till 6 500. Halland har åtagit sig att ta emot 51 barn och i nuläget finns omkring 100 ungdomar som redan fått uppehållstillstånd och som bor på så kallade HVB-hem. Ett alternativ vore alltså folkhögskola och i Halland finns två stycken, Katrineberg i Vessigebro och Löftadalen.

– Förhoppningsvis innebär det att vi har några ensamkommande flyktingbarn som gör sin senare del av utbildningen på vår skola. Fördelen är att man blir en del av ett större sammanhang. På folkhögskolorna  bor man i internat tillsammans med ungdomar från andra ställen och det gör att man kommer in i det svenska samhället på en gång, säger Michael Deubler som är rektor på Löftadalens folkhögskola i Åsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista