Siktet inställt på BMX-bana i Bua

1:38 min

Fem killar i Bua med Christian Soto Sainz i spetsen jobbar för att få till en BMX-bana på orten. Till sin hjälp har de fritidsledare och föräldrar.

Idén om en BMX-bana i Bua dök upp när Christian Soto Sanz fick frågan om var han hade spenderat sommarlovet. Han hade varit på BMX-banan. Fast i Varberg.

 – Vi tycker att det är kul att cykla och så, så vi vill ha en här, säger han.

Hur mycket cyklar du?

– Nästan hela tiden, åtminstone varje dag till skolan och så.

– Vi har ju fått köra killarna till Varberg och BMX-banan där många gånger, säger Peter Berggren som är pappa till Ludwig, en av de fem tio- och elvaåringarna som just nu jobbar för att få till en alldeles egen BMX-bana i Bua.

– Jag tror att det är många som skulle kunna nyttja en sån här bana, och den behöver inte så mycket underhåll, säger han.

Vad behöver ni för att få till en BMX-bana nu?

– Plats, säger Christian och Peter Berggren håller med och tillägger att det verkar som att många frivilliga kan tänka sig att ställa upp med grus, arbete och annat som behövs.

Krävs det ett föräldraengagemang för att få till något sånt här?

– Ja, vill man att det ska hända något så får man se till att det händer något, säger Peter Berggren en av dem som hittills erbjudit sin hjälp.

Eva Henningsson, fritidsledare på Bua Ungdomsgård, är anledningen till att killarna jobbar för banan. Det är hon som har lockat dem att göra mer av sitt cykelintresse.

– Det är viktigt att det finns något att göra för våra ungdomar på landsbygden, säger hon.

Är det viktigt att få hit en BMX-bana?

– Ja, eftersom det är jätteroligt att cykla, säger en av de fem killarna Ludwig Berggren.