Beväpnade män från den sunnimilitanta gruppen Isis drar genom en huvudgata i centrala Mosul i norra Irak. Foto: TT
1 av 2
Beväpnade män från den sunnimilitanta gruppen Isis drar genom en huvudgata i centrala Mosul i norra Irak. Foto: TT
Eva Ohlsson, aktiv i Falkenbergs kvinnojour. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 2
Eva Ohlsson driver ett projekt med föräldrar i Halmstad. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Föräldrar rädda för Isis – undviker moskéer

"Upplever att moskéerna får en allt strängare tolkning av islam"
2:01 min

Föräldrar i Halmstad är oroliga att deras barn ska värvas till Isis. Flera föräldrar berättar om att de slutat besöka moskéer eftersom de märker av en radikalisering. 

– Det föräldrarna beskriver för mig är att de är mycket oroliga för att deras barn ska värvas och kriga för Isis. De är oroliga då de upplever att moskéerna får en allt strängare tolkning av islam, berättar Eva Ohlsson som står bakom föräldramötena.

Eva Ohlsson jobbar med ett föräldrastödsprogram i Halmstad där syftet är att få föräldrar som har olika bakgrund och tankar att mötas och ta upp ämnen de känner starkt för. Och ett ämne som tagits upp under de senaste träffarna är oron kring att ens egna barn ska övertalas att strida för Isis.

– De säger också att de känner till att det ska finnas rekryterare i Halmstad som värvar ungdomar till organisationerna. De är också oroliga för att berätta för någon, att det finns en risk att deras nära anhöriga får ta konsekvensen av det de berättar som de ser i Halmstad, säger Eva Ohlsson.

Men också oron kring att ungdomar ska strida för kurderna som i sin tur strider mot terrororganisationen. Föräldrarna tycker att  tolkningen av islam blivit striktare i vissa moskéer. 

– En del föräldrar berättar att de slutat gå i moskéerna, då de upplever att tolkningen av religionen blivit hårdare. Det pågår hela tiden en diskussion kring dessa frågor, berättar Eva Ohlsson.

Hur kan man arbeta förebyggande?

– Mobilisera muslimska organisationer som kan hjälpa till att motverka och förebygga och lyfta dessa frågor i skolor. Man kanske till och med behöver knacka dörr för att prata med folk om vad vi behöver förebygga, säger Eva Ohlsson.

P4 Halland har varit i kontakt med flera moskéer i Halland, som inte har velat kommentera uppgifterna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".