Utslängda av föräldrar – våldtogs av RFSL-man

4:40 min

De unga homosexuella männen försköts av sin föräldrar och tvingades till hemlöshet och utsatthet. Då utnyttjades de på nytt av den före detta RFSL-ordföranden som våldtog och sålde deras kroppar. I dag dömdes han till fem års fängelse.

De blev erbjudna att bo hos RFSL-ordföranden. Först gratis, men har sedan tvingats till sex med honom i utbyte mot de droger som de har blivit beroende av. Så småningom har RFLS-ordföranden också sagt åt dem att sälja sex för att han behöver pengar för att de bor där.

– Jag har faktiskt aldrig träffat en en sån person tidigare, som gjort sig skyldig till en sån här brottslighet i alla fall, säger Inger Olsson som är chef på vålds- och sexualbrottsroteln.

Det är flera trasiga människoöden bakom den dom som kom i dag i Halmstad tingsrätt. Den före detta RFSL-ordföranden får fem års fängelse flera grova brott, bland annat grov våldtäkt och koppleri.

Det är unga män, några av dem gick fortfarande i skolan. Deras föräldrar har varit emot deras läggning, ett par har blivit utkastade av sina föräldrar och har saknat någonstans att bo.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. De har inte fått någon stöttning från sina föräldrar när de får reda på vilken sexuell läggning de har. Och sen blir de utsatta för sexuella övergrepp. Det är det värsta man kan bli utsatt för, säger Inger Olsson som är chef på vålds- och sexualbrottsroteln.

En ung kille berättar att ordföranden verkade var vänlig och bjöd hem honom flera gånger. Hemma hos ordföranden blev han bjuden på alkohol marijuana och starka mediciner. Han blev beroende av de starka medicinerna.

De har hamnat i beroendeställning och utnyttjas av RFSL-ordföranden. Efter en polisanmälan från en av pojkarna fick polisen kännedom om mannen. De insåg att fler var drabbade och fick kontakt med allt fler unga män som utnyttjats av RFSL-mannen.

– Det har varit jättesvårt för dem att våga berätta om vad de har varit utsatta för. De här pojkarna har haft en otrolig skam- och skuldkänsla, att det är deras fel. Men det är ju absolut inte deras fel, säger kommissarien Inger Olsson.