Tvättbjörn i Tyskland. Foto: Patrick Pleul/TT

Tvättbjörnsjakt i norra Halland

"Dom har ställt till stora problem i sommarstugor"
1:38 min

Just nu pågår det jakt på tvättbjörn i norra Halland. Detta efter att en kvinna anmält till Länsstyrelsen att hon sett ett djur som liknar en tvättbjörn nära villabebyggelse.


 Kameror är uppsatta för att försöka fånga djuret på bild. Tvättbjörnen är ett djur som många tycker ser gulligt ut men som kan ställa till stor skada, det visar erfarenheter från Tyskland som har en utbredd tvättbjörnsstam.

- Dels skadar de den biologiska mångfalden, de är rovdjur och äter b la ägg och fågelungar. Sedan gör de stor skada genom att de lätt tar sig in i sommarstugor och river loss isolering för att göra vinterkvarter. På det sättet har de ställt till stor skada för försäkringsbolag i Tyskland, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Var kan den eventuella tvättbjörnen komma ifrån?

Den kan ha åkt med en lastbil eller ett fartyg, klarat livhanken och skuttat iland. Någon kanske har haft en tvättbjörn som har rymt, säger Martin Broberg.

Om det nu visar sig vara en tvättbjörn vad sker då?

-Då är det jakt som gäller för den ska vi inte ha i Sverige. Vi har bevakning på det aktuella området och har kopplat in Jägareförbundets projekt Mårdhund som även kan dessa djur, säger Martin Broberg.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".