Unga personer i kriminella nätverk - polisen i Laholm hårdbevakar

"Så länge vi håller trycket uppe är våldsbiten ett litet problem"
2:09 min

De senaste årens intensiva bevakning av kriminella personer i Laholm har inneburit att nätverkens verksamheter minskat, eller flyttats till andra kommuner.

– Laholm har inte längre värsta inbrottsstatistiken, säger bitärdande närpolischef Krister Adolfsson.

I en nationell kartläggning av kriminella nätverk listar polisen 55 områden där sådana nätverk har en negativ påverkan i sin omgivning. Bland områdena finns Falkagård i Falkenberg, Andersberg i Halmstad och Laholm.

– Det är ingen överraskning, men man ska inte jämföra Laholm med Biskopsgården i Göteborg, säger Krister Adolfsson. Han syftar då på våldsbrotten, i andra sammanhang skiljer sig inte Lahom så mycket.

– Det är förvånansvärt unga människor, i 17 till 25-årsåldern som ingår i löst sammansatta nätverk. Vi har lagt extremt mycket energi och ägnat oss åt punktmarkering av de här individerna.

Insatserna har gett resultat. Från att ha legat sämst till när det gäller antalet inbrott, räknat per invånare, så har Laholm en mer normal nivå.

– De begår fortfarande brott, ibland också här i Laholm, men huvuddelen av deras verksamhet har flyttat till andra orter, mycket tack vare det tryck vi lagt på dom, säger Krister Adolfsson och anser att som laholmsbo behöver man inte oroa sig för dessa kriminella nätverk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".