1 av 2
Millie Nilsson, har stor släkt i Liberia. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Attee Allison avvaktar med besök till sina kusiner i Liberia. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio.

Oro för att familjen ska få ebola

Anhörig: "Allt jag gör just nu är att be till Gud"
1:54 min

Anhöriga i Halmstad lever med ständig oro för sina nära och kära som bor i Liberia, där ebolaepidemin forstätter att skörda liv.

Snart har 5 000 personer dött av ebola och antalet bekräftade fall av sjukdomen har passerat 10 000, enligt de senaste siffrorna från WHO, Världshälsoorganisationen.

Men mörkertalet verkar vara stort, den samlade bedömningen är att den verkliga siffran är mellan två och fyra gånger så hög, enligt WHO.

Millie Nilsson är född i Liberia men kärleken tog henne till Sverige för 35 år sedan. Hon har många anhöriga som bor kvar i det hårt ebobladrabbade Liberia.

– Vad jag vet ingen av dom har drabbats. Men man blir orolig. Jag har kontakt via facebook, och snackar med barnen som är där nere i Liberia. Och just nu, peppar peppar, ingen av dom har dött. Men man vet aldrig.

Hur ofta går du in på datorn och tittar?

-- Varje dag, så fort jag vaknar upp på morgonen. Det första jag gör är att gå in och titta, säger Millie Nilsson

Även Halmstadbon Attee Allison har familj kvar i Liberia. Hans kusiner vill att han ska komma dit, men han vågar inte ta risken just nu.

– Jag sa till dom att jag kommer inte i år, jag väntar till nästa år när allting har lugnat sig. Ja, jag väntar, säger Attee Allison. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".