Lodjur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Jägare inför rätta – sköt fel lodjur

Tuffa villkor för att skjuta
2:03 min

I dag ställs en skyddsjägare inför rätta vid Varberg tingsrätt åtalad för jaktbrott.

Det var i samband med att länsstyrelsen och Naturvårdsverket hade skyddsjakt på lodjurshannen Arvid i norra Halland i våras som en lodjurshona felaktigt blev skjuten och skytten åtalades.

Jakten på lodjurshannen Arvid, som rivit ovanligt många får i Falkenbergs inland i vintras,  skedde tidigt i mars i Ullaredstrakten av ett mycket erfaret jaktlag. Beslutet om skyddsjakt var tydligt riktat mot en sändarförsedd lo av hankön. 

Arvid kunde pejlas och identifieras på det radiohalsband han bar. Jägarna visste också att det var parningstid och att man måste vara uppmärksam på att det  troligen fanns andra lodjur i hans närhet. Ändå sköts alltså först fel djur, en årsgammal hona, efter att hon flytt högt upp i en gran. 

Vad rätten kommer fram till kan få följder för att få jägare att genomföra  ideella uppdrag, tror Martin Broberg på länsstyrelsen:

– Om du skulle visa sig att villkoren för skyddsjakt  är väldigt svåra att uppfylla blir det säkerligen ett bekymmer att få jägare att ställa upp på ideell basis och man kan  bli ställd inför rätta om något går fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".